Sök hit!

De allra flesta som söker hit gör det via den ordinarie gymnasieantagningen. Men du kan också söka hit senare, för vi har ibland enstaka platser kvar i några klasser. Om du inte får plats direkt så står du i kö och vi kontaktar dig när det finns möjlighet att ta in.

Du som är intresserad av vår skola kan få komma på en prova-på-dag där du får följa med några elever i din inriktning en vanlig skoldag. Om du önskar detta så kommer vi att kontakta dig för att boka tid för det.

Börja med att fylla i formuläret nedan, så kommer vi att kontakta dig inom några dagar. Och du kan alltid mejla rektor Annika på annika@estetiska.se om du har frågor.

Länk för ansökan finns här >>


Välkommen att söka till Stockholms Estetiska Gymnasium!

D3S_0525

Svar på vanliga frågor! 
Längre ned finns länkar till de tre grenarnas egna sidor gällande hur respektive prov går till. 

Kan jag söka även om jag inte bor i Stockholm?
Du kan söka hit var du än bor i Sverige. Som friskola har vi riksintag, vilket betyder att din kommun är skyldig att betala för din utbildningsplats hos oss även om det finns estetiskt program på din hemort.

SONY DSC

Hur går det till att söka?
Vi ingår i kommunernas antagningssystem, så du söker till oss på samma sätt som till de flesta andra skolor. Om du bor i Stockholms län använder du nätet; se vidare information på www.gyantagningen.se Liknande system och sidor finns på en del andra orter – fråga studievägledaren på din grundskola!

Du som söker musik behöver inte skicka med någon bilaga om vilket instrument du spelar. Ring oss på 08 – 709 22 70 eller mejla info@estetiska.se om du är osäker.

D3S_0372

Ska jag anmäla mig särskilt till färdighetsprovet? När blir det?
Du får kallelse till färdighetsprov när du har gjort din ansökan på vanligt sätt (se ovan). Du behöver alltså inte anmäla dig särskilt till provet.
Färdighetsproven brukar äga rum efter sportlovet vecka 10. I kallelsen står tiden för provet och vad du kan göra för att förbereda dig. Om tiden skulle vara omöjlig för dig får du höra av dig till oss och få en ny.

Vad händer sedan?
Några veckor efter sista ansökningsdag får du ett preliminärt antagningsbesked från din kommuns intagningskansli. Det gäller inte, märkligt nog! Men det kan ändå ge dig en viss uppfattning om dina chanser. Därefter följer en ändringsvalsperiod på några veckor, när du har möjlighet att ändra ditt val, lägga till och ta bort utbildningar eller ändra din rangordning. Det slutliga antagningsbeskedet får du omkring 1 juli. Därefter pågår reservantagningen fram till skolstarten.

Hur många poäng behövs det för att komma in?
Det beror på hur många som söker och vilka poäng de andra har. På ditt färdighetsprov kan du få från 1 till 20 poäng.

DSC05824

MUSIK
Färdighetsprov:
Musikteoriprov, individuellt stycke på huvudinstrument/sång, ensembleprov samt intervju.
Mer info om färdighetsprov i musik hittar du här >>

DANS
Färdighetsprov:
Danslektioner i jazz, modern/nutida
och balett samt intervju.
Mer info om färdighetsprov i dans hittar du här >>

TEATER
Färdighetsprov:
Provlektion, individuellt framförd scen samt intervju.
Mer info om färdighetsprov i teater hittar du här >>